середу, 29 квітня 2020 р.

Лемурійське озеро

Розташоване казкове озеро (власне - джерело) у селі Григорівка Чаплинського району, в одній із бухт затоки Сиваш. Це кілометрів за сто від Херсона. Тому якщо ви вирішили відпочити на Херсонщині, є можливість дізнатися, чому так цінують цю воду та грязі туристи з-за кордону. До речі, якщо ви бачили, як відпочивають туристи на Мертвому морі, що на Близькому Сході, то у вас є нагода так само полежати на воді з книгою чи газетою і на українському Мертвому морі – Лемурійському озері. Адже вода в цьому озері настільки насичена солями, що тут ви теж не потонете.


Вода Лемурійського озера дуже збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію. Саме ця рожева вода, взаємодіючи із грязями Сиваша, значно посилює їх якості.
А ще кажуть, що Рожеве озеро – це залишками доісторичного Лемурійського моря. Періодично вода в озері відступає, і ви опиняєтесь на пляжі з рожевої солі – завдяки мікроорганізмам, які називають озерним планктоном, і які дають цей колір. Тут дуже гарно, очі розбігаються від краєвидів.
Історія утворення водойми незвична. В 70-х роках минулого століття сюди впав військовий літак з повним боєкомплектом. У результаті жахливого вибуху утворилася вирва діаметром близько сорока метрів. Через деякий час до цієї впадини стала прибувати вода дивного кольору.
Одеські та японські вчені підтвердили лікувальні властивості потоків. Вода в озері насичена йодом, бромом, сірководнем, хлоридом натрію і починає діяти на організм на мікроциркулярному рівні. Цілюща озерна вода допомагає у лікуванні хронічних захворювань суглобів, шкіри, а також хвороб пов’язаних із запальними процесами. А ще вважається, що вода цього озера омолоджує.
У воді Лемурійського озера 35% солі, що навіть більше, ніж у Мертвому морі. Під ногами відчуваються її кристали, однак торкнутися дна важко – через щільність вода одразу виштовхує нагору. А незвичайний рожевий відтінок озерної води надають водорості, які виробляють цінні для людського організму каратиноїди.
Лікарі запевняють, що купатися у Лемурійському озері – неабияка користь, бо ропа насичена мінералами, кислотами, солями. Берег озера обладнаний душовими кабінами з прісною водою, лежаками, альтанками для відпочинку, міні-дитячим майданчиком. Вхід до озера безкоштовний. Після солоних ванн корисно прийняти ще й грязьові, а зробити це можна всього за 50 метрів від озера – у Сиваші.
Про унікальність загадкового українського «мертвого моря» ще 4 роки тому мало хто знав, а нині ж активно розбудовується інфраструктура навколо озера. В останні роки Лемурійське озеро відвідують все більше і більше туристів.
Особливою популярністю українське чудо природи користується серед фотографів, це ідеальне місце для фотозйомки. Світлини вражають унікальним колоритом дивовижної природи озера.

Джерело:https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2421383-lemurijske-ozero-rozeva-mria-hersonsini.html
discoverukraine.com.ua/mertve-more-v-ukraїni/

Немає коментарів:

Дописати коментар