понеділок, 20 квітня 2020 р.

Фунікулер - візитівка міста

Для більшості корінних киян фунікулер напевно є однією з найбільш символічних пам’яток нашого міста, що викликає безліч спогадів, особливо дитячих часів. Фунікулер здавався незвичайним чудом техніки, «покататися» на якому з батьками чи друзями було радісною подією для кожної дитини. За довгі роки свого існування фунікулер став не тільки символом Києва, але також історичним об’єктом, що користується великою популярністю у багаточисельних туристів і гостей нашого міста, пасажиропотік якого вражає – приблизно 4000 осіб на годину і до 5 млн в рік. Місцерозташування Києва, його мальовничий горбистий рельєф з неповторною природою оспівані в багатьох легендах, літописах, численних літературних творах поетів, письменників, художників. З давніх часів збереглися загадкові назви територій на кордоні Верхнього та Нижнього міст, такі як: гора Уздихальниця, Собача стежка, Крутий узвіз, Чортове беремище, Боричев тік та інші. Питання пересування було споконвічно великою проблемою для городян. У давнину між пагорбами прокладалися дерев'яні мости, віадуки, які лише частково вирішували це питання. Користувалися єдиним гужовим транспортом. У першій половині XIX століття в Києві з'явилася «Контора диліжансів», а незабаром і перша Кінна залізниця. Але, «чотириногий друг» не зміг витримати таких навантажень. Листівка. Первинний вигляд фунікулера. Перший електричний трамвай в Російській імперії - дітище генерала Аманда Струве (німця за походженням) - був пущений в Києві в 1892 році. Також він спорудив залізничний міст через Дніпро, водопровід і систему газового освітлення в Києві. До кінця XIX століття трамвай був єдиним механічним засобом сполучення між Подолом і Верхнім містом. Трамвайна лінія проходила по нинішньому Володимирському спуску. Встановлювати трамвайну лінію на Андріївському узвозі було неможливо в силу його крутизни, вузькості і нерівностей. Крутий підйом з Подолу створював довгий час труднощі для пересування киян. До початку XX століття з Подолу у Верхнє місто добиралися також по дерев'яним сходам. Так, наприклад, сходи, що вели до стародавнього Михайлівського собору, налічували 500 сходинок і 36 сходових майданчиків. Такі умови пересування були фізично важкими для більшості городян. Бурхливий розвиток міста терміново вимагав поліпшення умов сполучення між двома частинами міста. З'являлося багато проектів та ідей підкорити київські «кручі», але лише ідея провідного інженера шляхів сполучення Артура Абрагамсона знайшла своє практичне застосування. Було вирішено встановити електричну канатну залізницю, так званий «фунікулер». 
Слово «фунікулер» походить від латинського «funiculus», тобто мотузка і означає підйомно-транспортний засіб на невеликі відстані при значних кутах підйому. Технічний проект київського фунікулера був розроблений інженерами Н. П'ятницьким і Н. Баришніковим. Спершу фунікулер називали Михайлівським підйомом або Михайлівський електричний канатний підйом. Роботи зі створення системи «канатної дороги» почалися в 1902 і завершилися в 1905 році. Фунікулер у порівнянні з трамваєм обходився в експлуатації набагато дорожче, але був єдино можливим і надійним транспортним засобом для крутих схилів. За 115 років його існування на ньому сталася лише одна аварія. Вона трапилася під час ремонтних робіт в 1928 році. Під час ремонту в 1929 р лінія фунікулера була продовжена на сорок метрів до нинішньої Поштової площі. Первинний проект передбачав таку відстань, але не був реалізований через дотримання закону про охорону приватної власності - власниця однієї з садиб на Боричевому току зажадала за знесення її «маєтку» дуже високу для міської влади матеріальну компенсацію. 
За радянської влади це питання вирішилося простим способом - «прорубали» перший поверх будинку, де і був встановлений вихід з фунікулера, а на верхніх поверхах продовжували жити люди. У 1984 році мешканців будинку відселили, будинок знесли і побудували вестибюль в тому вигляді, в якому ми його зараз бачимо. Остання реконструкція фунікулера проводилася в 1984-1986 роках. На цей раз була подовжена верхня станція на 5 метрів.
Як все неординарне, київський фунікулер також обріс легендами і чутками. Місцевість, де він розташований, називалася в давнину, за часів правління великого князя Володимира «Чортовим беремищем». Тут пролягав шлях з верхнього міста на Поділ. Згідно з народним переказом, по цьому шляху волочили до Дніпра ідола язичницького бога Перуна, якого князь Володимир наказав утопити в річці. Так як слово «бремя» означало «тяжкість», назва місцевості можна тлумачити, як «тяжко чорту». Довгий час тут був розташований сад, який користувався поганою славою. Про нечисту силу цього місця згадувалося в багатьох літературних джерелах місцевих письменників та дослідників, де, нібито, збиралися відьми ... Історик Максим Берлінський називав його «страховищем для киян». Але, незважаючи на безліч містичних історій, пов'язаних з місцерозташуванням фунікулера, він став для киян самим романтичним міським транспортом, істинної визначною пам'яткою нашого міста, силует якого вже назавжди вписався в яскравий ландшафт «Володимирської гірки». Кияни пишалися і досі пишаються своєю канатною дорогою, рекомендуючи гостям і туристам під час їх знайомства з Києвом обов'язково здійснити поїздку на фунікулері. 

Немає коментарів:

Дописати коментар