середу, 15 квітня 2020 р.

Міжнародний день культури

Щиро вітаємо усіх працівників культури з їх професійним святом!
Сьогодні 15 квітня, весь світ відзначає Міжнародний день культури.
«Культура» в перекладі з санскритської дослівно означає «шанування світла», що виражає прагнення до пізнання прекрасного, ідеалу і самовдосконаленню. Вивчати культуру, пам'ятати про неї і оберігати її необхідно постійно.
Культура – це те, що формує народ як націю, звичаї і традиції, історія і духовність, надбання держави і світу.
Міжнародний день культури (World Day of Culture) було засновано на честь прийняття 15 квітня 1935 р. міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток», який став відомий в міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.
З ініціативою відзначати дату підписання Пакту як Міжнародний день культури виступила в 1998 р. Міжнародна ліга захисту культури, заснована за два роки до цього Міжнародним центром Реріхів. Це громадська організація, діяльність якої спрямована на захист і примноження досягнень культури, мистецтва, науки, релігії.
Хоча День культури досить молодий, але він має вікову історію. Ідея створення організованої охорони культурних цінностей належить видатному художнику і діячеві культури Миколі Реріху.
У 1914 р. звернувся до урядів воюючих країн з пропозицією забезпечити збереження культурних цінностей шляхом укладення відповідної міжнародної угоди. Проте, звернення залишилося тоді без відповіді. У 1929 р.Реріх опублікував проект договору про захист культурних цінностей, супроводивши його зверненням до урядів і народів усіх країн. Відзначимо, що на підтримку ідеї Миколи Реріха виступили Ромен Роллан, Бернард Шоу, Альберт Ейнштейн, Герберт Уеллс і багато ін.
У Пакті містяться загальні принципові положення про захист культурних цінностей і повагу, яку їм слід надавати.
В сам же Міжнародний день культури у багатьох країнах проходять різноманітні святкові заходи. Також в цей день піднімають Прапор Миру.


Немає коментарів:

Дописати коментар