вівторок, 28 квітня 2020 р.

Пам'ятник коханню

У центрі Києва, біля Мосту закоханих, розташований пам'ятник з дуже романтичною історією. Його встановили в 2013 році на честь реально існуючих людей - українки Мокрини і італійця Луїджі. Хто ці люди, і як їх знайомство в роки війни сприяло появі нового пам'ятника в Києві?
Історія Мокрини і Луїджі почалася в 1943 році. Вони обидва були вивезені нацистськими військами в Австрію для роботи на фабриці. Там молоді люди і познайомилися. Луїджі Педуто був італійським військовополоненим, на той момент йому ледь виповнився 21 рік. Мокрини Юрзук було 23 роки. Перебуваючи в полоні вони закохалися одне в одного, і зустрічалися трохи більше двох років - до звільнення союзними військами.
Хлопець підтримував дівчину в цей важкий час. Вона згадувала, як одного разу він подарував їй власноруч зшите пальто. У 1945 році союзні війська звільнили табір, де жили і працювали Луїджі з Мокриною. Але начебто радісний момент звільнення швидко перетворився в сумний - радянська влада не дозволили коханим залишитися разом. Луїджі повернули до Італії, а Мокрину - на Україну.

Після цього вони не бачились майже 60 років. Обидва обзавелись сім'ями. У Мокрини було двоє дітей, хлопчик і дівчинка. У Луїджі теж народився син. Але на цьому їх історія не закінчилася.
Вони зустрілися знову в ефірі телепередачі "Жди меня" в 2004 році, і довго не могли розімкнути обіймів. Саме момент їх зустрічі і відображено на пам'ятнику "Історія кохання" в Києві. Луїджі і Мокрини на той момент було 82 і 84 роки відповідно. Протягом декількох років вони їздили один до одного в гості. Пам'ятник закоханим в Києві був відкритий в травні 2013 року. Луїджі був присутній на відкритті, а ось Мокрина, якій було вже 93 роки, не змогла приїхати через хворобу.
І дуже скоро їх історія перервалася - Луїджі помер через 3 місяці після відкриття монумента. У 2015 не стало і Мокрини. Але залишився пам'ятник закоханим в Києві, у якого сьогодні фотографуються молодята і туристи. Він розташований біля мосту закоханих, що само по собі дуже символічно.

Немає коментарів:

Дописати коментар