четвер, 23 квітня 2020 р.

Всесвітній день книги і авторського права

Сьогодні відзначається Всесвітній день книги і авторського права.

І дуже знаково, що цього дня сто років тому народився Григо́рій Миха́йлович Тютю́нник — український письменник.
Його навчання у Харківському університеті перервала війна.
Добровольцем пішов на фронт, двічі його було тяжко поранено і до кінця життя мав відломок біля серця, двічі тікав з полону, брав участь у діях партизанських загонів — на території Кіровоградщини та Чехословаччини.
Займався педагогічною працею, був співробітником львівського журналу «Жовтень». Вже після смерті письменника світ побачив збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі».
Роман Григорія Тютюнника «Вир» став подією в літературному житті країни, відродження національної словесності після удару, якого їй завдали десятиліття сталінського терору.
Званням лауреата Шевченківської премії за роман “Вир” український письменник Григорій Тютюнник удостоєний посмертно в 1963 р.
Завдяки О.Ф.Черненко були підготовлені до друку його неопубліковані за життя твори. Вона упорядкувала книгу спогадів про Григорія Тютюнника “Я єсьм”, і в листі в 2002 р. з болем писала: “ Сорок п’ять людей сказали слово. Була книга в плані 1990, потім 1991 р., а потім – пропала у “Рад. письменнику ” – загубили! Ото Вам “рукописи не горять ” – згорів у мирний час…”

Немає коментарів:

Дописати коментар