неділю, 5 квітня 2020 р.

НАЙКРАСИВІШІ ВУЛИЦІ КИЄВА

Міський організм, як і людський, складається з безлічі взаємозалежних частин. Будівлі, парки, сквери, пам'ятники, дворики. І, звичайно ж, вулиці. Артерії, що з'єднують Місто воєдино.

Вулиць у Граді Кия сотні. Практично кожна унікальна і цікава, на кожній є сенс побувати. Звідки почати?
Володимирська - найдавніша вулиця, що простяглася майже на 3 кілометри. Гуляючи по ній, можна без проблем вивчити історію столиці. Перший відрізок виник ще в 10 столітті.
Старокиївська гора. Контур фундаменту Десятинної церкви. Найбагатший Музей історії України. Яскрава Пейзажна алея. Крок через Велику Житомирську і переносимося на століття вперед, опинившись під суворим поглядом Софійського собору.


Далі – Золоті ворота – парадний вхід в Київ часів Мудрого князя, а нині Музей, що береже для нас залишки кладки 11 століття. Ще далі ділянка 19 століття: Оперний театр, Будинок вчителя, Київський національний університет.


Але ж ми ще не зазирнули в Природознавчий музей, відраду всіх любителів природи та археології. Не піднялися на дзвіницю Софії. Не зіграли в шахи в парку імені Кобзаря. Не... Загалом, на прогулянку тут плануйте мінімум півдня. Де зупинитися: Київ Центр Опера Апартаменти; Hostel Veselka. Як дістатися: метро «Поштова площа», фунікулер, і по Десятинній до Андріївської церкви
                                       

Андріївський узвіз. Чарівна нитка з бруківки, що з'єднує Гору і Поділ. Найбільш київська з усіх київських вулиць. Духовний батько Арбата і Монмартра. Серце Міста.
Швидше за все, люди піднімалися ущелиною між горами Замковою та Андріївською з незапам'ятних часів (хоча є версія, що Узвіз, як вулиця, виник тільки в 17 столітті). У другій половині 18-го, після будівлі Андріївської церкви, Спуск здобуває свою теперішню назву. З 80-х років 20 ст., після проведення тут першого художнього вернісажу, Андріївський стає центром культурного життя всієї України. Двічі на рік: на День Києва та День Незалежності тут вирує майстровий люд з усіх куточків країни. Художники, скульптори, гончарі, ковалі, ткачі, вишивальниці. Творці зі своїми творіннями настільки оригінальними і майстерними, що Спуск стає схожим на справжній музей.
Але і тим, хто байдужий до мистецтва, буде на що подивитись. Андріївська церква,  що ніби застигла в повітрі, готичний Замок Річарда, сходи на київські гори. Початок алеї, що веде на Володимирську гірку. Будинок Булгакова (а заодно і Турбіних). Музей Однієї Вулиці. А головне – справжня київська атмосфера, що збереглася далеко не в кожному куточку столиці.

Хрещатик Управлінський і торговий центр Києва, магістраль, що повстала з попелу. Найширша і найдорожча вулиця Міста, одна з пізнонарождених артерій центру. Лише наприкінці 18 століття тут з'являються перші капітальні будови. А справжня забудова почалася вже в 19 столітті.

Верхній/Нижній вал Вулиці, удостоєні занесення до невмирущого народного фольклору: «Верхній вал – Нижній вал: Сам Хмельницький тут бував. І водив до Дніпра напувати коня».
Як можна зрозуміти з назви, Вали виникли на місці земляних насипів вздовж нижньої течії річки Глибочиця (нині її залишки відведені в колекторні труби). За однією версією, ними відзначалася північна межа Міста, за іншою – вони були підняті для укріплення берегів річки. У 19 столітті Нижній і Верхній вали розділили Канавою, яка народилася після злиття річок Киянки і Глибочиці. Також Канава служила умовною межею, що відділяла аристократичну Гору від «босяцького» Подолу. Нині на місці Канави пішохідна зона, частину якої городянам доводиться ділити з трамваєм. Зате ділянка від Житнього ринку повністю віддана для прогулянок.
Набережно-Хрещатицька Тут розташувався річковий вокзал, причали катерів, і храм Святителя Миколи Чудотворця – витончена церква, побудована на воді в 15 метрах від берега.
Вулиця вельми статечного віку, одна з найдавніших у Місті. Згідно з переказами, саме по ній у 988 році кияни йшли приймати нову віру. Після цього носила назву Велика Хрещатицька, аж до 1869 року, коли ім'ям довелося поступитися, молодшому братові, що входив у силу. Улюблене місце прогулянок городян, особливо в теплу пору року.
Вулиця Грушевського  - цитадель влади, що несе на своїх плечах тягар виконавчої (Кабмін) та законодавчої (Верховна Рада) її гілок.
Перші згадки сягають 16 століття, коли тут пролягала частина шляху з Подолу на Печерськ, відомого як Стара (Іванівська) дорога. Глобальна забудова почалася у 18 столітті, а вже в 1755 тут з'явився ажурний Маріїнський палац. Окрім владних будівель, може похвалитися Музеєм води, Ляльковим театром, Художнім музеєм України (з левами), стадіоном «Динамо», височенним готелем «Київ».
Інститутська - сестра нашої попередньої героїні, розташована паралельно їй буквально в півсотні метрів. Ще один претендент на роль Іванівської дороги (не виключено, що та дорога включала в себе обидві нинішні вулиці).
Ділянка від Майдану до вул. Ольгинської нині перейменована в алею Героїв Небесної Сотні, в честь загиблих учасників Євромайдану.
Ярославів вал - як видно з назви, прокладений вздовж оборонного насипу часів Мудрого князя. У першій половині 19 століття залишки валу прибрали, а на його місці облаштували вулицю Велика Підвальна («Проходить під валом»).
Пам'яток тут з надлишком. Золоті ворота, поруч з якими вас зустріне особисто Ярослав з макетом свого дітища, і чарівний кіт, який, за чутками, врятував кілька людських життів під час пожежі. Ціною свого.
Готичний замок-маєток барона М. Штейнгеля, прикрашений забавно-страшними каріатидами. Караїмська кенаса архітектора Ст. Городецького (нині Будинок актора), одна з перших будівель у Місті, побудована з використанням новітніх на той момент цементу і бетону. Булочна «Ярослава» (за чутками, працює з 1947 р.), де ви зможете покуштувати приголомшливих пиріжків. Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені В. Карпенка-Карого, альма-матер майбутніх Спілбергів і Тарковських.
Бульвар Тараса Шевченка з'явився на карті в 30-х роках 19 століття як Бульварна вулиця, пізніше – Бибиківський бульвар. Його родзинкою стала алея, яка розділила дві смуги руху. Спершу тут шелестіли липи з каштанами. Через десяток років їх змінили пірамідальні тополі, разом з алеєю, що дожили до нашого часу
Сьогодні ви познайомилися ближче всього з десятьма з багатьох сотень прекрасних вулиць нашої столиці. Попереду ще безліч відкриттів і чарівних зустрічей з чарівними київськими родзинками.

Джерело:https:// igotoworld.com/ua/article/771_10-samyh-krasivyh-ulic-kieva.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар