понеділок, 8 листопада 2021 р.

Цей день в історії - 8 листопада

Попереду на Вас чекає лавина цікавинок історії сьогоднішнього дня.

 
8 листопада: народився перший гетьман України Дмитро Байда-Вишневецький

Заснувавши Запорізьку Січ на острові Хортиця, перший український гетьман - гроза татар і турків - залишив свій слід в історії України. Ім`я Дмитра Вишневецького оспівано багатьма поетами в піснях і думах.

Відчайдушний козак був улюбленим вождем серед своїх воїнів. У його веденні знаходилися вільні козаки, які обороняли українські кордони від татарів і турків. Саме завдяки Дмитру Вишневецькому у війську вперше були введені клейноди: булава, печатка та литаври. Був покладений початок утворенню канцелярії.

Все своє життя Дмитро Вишневецький мріяв про одне - свободу рідного краю. Але обставини складалися таким чином, що служити гетьману України доводилося і польському королю, і російському царю, і турецькому султанові. Чимало походів скоїв цей безстрашний воїн зі своїми козацькими отаманами проти Османської імперії та Кримського ханства, воював у пониззі Дніпра і під Керчю.

Закінчив свій життєвий шлях родовитий князь з династії Гедиміновичів у далекому 1563 році в Константинополі. Болісна смерть, яку підготували йому наближені османського султана Селіма II, обірвала зв`язок зі світом, але навіки закріпила в пам`яті нащадків образ блискучого воїна.

Події:




У 1602-му в університеті Оксфорда відкрита знаменита бібліотека Бодлейан.







1918 — У Пряшові закарпатські українці створили Руську народну раду.

1920 — Розпочалася Перекопсько-Чонгарська операція в Криму.

1923 — Гітлер здійснив невдалу спробу путчу в Мюнхені.

1999 — Папа Римський Іван Павло II вперше в історії папства відвідав Грузію.

2004 — Президент Республіки Польща Квасневський Александр заявив, що демократія в Україні невпинно розвивається, про що свідчать українські президентські вибори.

У цей день народилися:








1517 — Дмитро Байда-Вишневецький, перший український гетьман (1550—1563), засновик першої Запорозької Січі на острові Хортиця, жорстоко страчений турками (повішений на гаку за ребро).














1935 — Дмитро Квецко, український дисидент, лідер й ідеолог підпільної організації «Український національний фронт» (1964—1967), багаторічний радянський політв'язень.

Немає коментарів:

Дописати коментар