середу, 24 листопада 2021 р.

Його ім'я - Карло Лоренціні

Одна з найдобріших і повчальних казок "Пінокіо", написана Карлом Коллоді, завоювала любов дітей і дорослих своєю щирістю, навчила добру і чесності, допомогла багатьом подолати власні страхи і розповіла про те, що найзаповітніші мрії збуваються.

А ось трішки цікавих фактів :

Карло Лоренцині народився 24 листопада 1826 року у Флоренції. Під час воєн за незалежність Італії в 1848 і 1860 роках він служив добровольцем в армії Тоскани.

Свій псевдонім "Коллоді" автор взяв за назвою міста, де виріс. Свій найвідоміший твір про дерев'яного хлопчика він написав уже в зрілому віці, хоча для дітей писав до цього протягом багатьох років.

Свою кар'єру Коллоді почав з перекладів творів Шарля Перро. Але незабаром почав писати власні оповідання та новели.

"Піноккіо" - в перекладі з тосканського діалекту "кедровий горішок" - прославив не тільки письменника, а й містечко Коллоді, де дерев'яному чоловічкові навіть встановлено пам'ятник.

"Пригоди Піноккіо" складаються з 36 глав, назви яких коротко описують зміст подальших події. Спочатку казка була коротшою і закінчувалася на 15 главі, в кінці якої Піноккіо (дерев'яна лялька-маріонетка) був повішений грабіжниками на дубі.

Читачі були незадоволені подібною кінцівкою, тому Коллоді довелося взятися за продовження: окремі глави він публікував в "Дитячій газеті" протягом ще декількох років, а підсумковий варіант був закінчений у 1883 році - тоді ж вийшло перше видання "Піноккіо".

Книга "Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки" (Le avventure di Pinocchio: storia di un burattino) переведена приблизно на 87 мов.

Казку "Піноккіо" безліч разів екранізували і створювали ілюстрації до нових книг. Серед найвідоміших ілюстраторів Піноккіо були Роберто Інноченті і Лібікі Марайа. Однією з найбільш яскравих інтерпретацій можна вважати роботи студії Волта Діснея.

Головною особливістю персонажа Піноккіо стала його брехня, під час якої кожен раз збільшувався його дерев'яний ніс.


Цікаво, що персонаж "Піноккіо" став частиною мультфільмів про "Шрека", де були зібрані найпопулярніші казкові герої.

Немає коментарів:

Дописати коментар