середу, 17 листопада 2021 р.

Всесвітній день географічних інформаційних систем

Щорічно в середу третього тижня листопада відзначають своє професійне свято всі, хто має безпосереднє відношення до збору, зберігання і формування інформації, пов'язаної з графічною візуалізацією просторових даних про об'єкти географічних інформаційних систем. Це - Всесвітній день географічних інформаційних систем (GIS Day) або День ГІС. У 2021 році всі заходи з нагоди свята відбудуться 17 листопада, а вперше його відзначили в 1999 році.

Географічна інформаційна система (ГІС) є цифровим середовищем для збору, управління та аналізу даних з урахуванням їх територіального розподілу. ГІС, як наукова концепція і її втілення з використанням програмного забезпечення, заснована на географічному підході до опису і розуміння нашого світу, об'єднуючи безліч типів даних.

ГІС - це сучасні інструменти, які дозволяють користувачам шукати, аналізувати і редагувати цифрові карти, а також додаткову інформацію про об'єкти, наприклад, висоту будівлі, адресу, кількість мешканців. Простими словами, ГІС - це сучасна комп'ютерна технологія для картування та аналізу об'єктів реального світу, також подій, що відбуваються на нашій планеті.


Вона аналізує інформацію на основі розташування і організовує її в тематичні шари, забезпечує її візуалізацію з використанням карт і тривимірних сцен. Завдяки цій унікальній можливості ГІС дозволяє отримати глибоке розуміння властивостей даних, виявити їх просторові закономірності, взаємини, допомагаючи краще зрозуміти ситуацію і приймати більш зважені рішення.

Метою Всесвітнього дня ГІС є привернення уваги людей до географії в цілому і до практичного використання географічних інформаційних систем, зокрема. Насправді, ГІС, як і інші інформаційні технології, підтверджує відому приказку про те, що краща інформованість допомагає прийняти найкраще рішення.

Традиційно в цей день проходять різні виставки, семінари та дні відкритих дверей, присвячені географічним інформаційним системам.

Немає коментарів:

Дописати коментар